Cumartesi

JEFFREY EUGENIDES * BAKİR İNTİHARLAR

Yıllar yıllar önce TV'de izlediğim "Virgin Suicides" filminin kitap uyarlaması olduğunu anca öğrenmiş olmamın utancı yetmezmiş gibi, Middlesex'in yaratıcısının romanı olduğunu da öğrenmemle toprağa bir delik kazıp içine girmem uzun zaman almadı.

"Bakir İntiharlar" adı üstünde intihar temalı bir roman. Lisbon ailesinin 5 kızının, Therese, Mary, Bonnie, Lux ve Cecilia'nın ardı ardına intiharları dışarıdan bir gözle, yaşadıkları mahallede bu kızkardeşleri hem merakla hem de hayranlıkla "röntgenleyen" ve intiharlarının nedeni üzerine yıllar geçmesine rağmen kafa patlatmaya devam eden akranlarının gözüyle anlatılıyor.

Lisbon kızlarının anne babalarının muhafazakar ve konservatif yaşam biçimini seçmiş olması ve bu konuda kızları üzerindeki baskıları nedeniyle, kızlar okul dışında evden hiç çıkmayan, sadece birbirleriyle konuşan, sosyal çevreleri bulunmayan sır kutularına dönüşüyorlar. Kardeşlerin intihara kalkışma ve başarılı olma süreciyle birlikte, ailenin kapalı duvarlar ardında ne yaşadığı, kızların aklından neler geçtiği bütün mahallenin, özellikle de kızlardan biriyle sadece konuşabilmek için bile can çekişen genç erkeklerin en merak ettikleri konu haline geliyor.

Kızların birer birer intihar etmesi sürpriz değil evet ama asıl irdelenen kızların ölümü değil, hepsinin nasıl ve ne sebeplerle hayatlarını sona erdirmek istedikleri.

Sonuçta geç oldu ama güç olmadı, bir çırpıda okudum "Bakir İntiharlar"ı. Bayıldım mı, eh ölüp bitmedim ama bu güzel olmadığı anlamına gelmiyor tabi. Sonuçta filmi çekilmiş, hem de Sofia Coppola çekmiş, oturup izlemişiz, bu bile merak edip okumak için bir nedendir, değil mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder