Perşembe

NATSUO KIRINO * GROTESK


"Grotesk"te, Japonya'da hayat kadınlığı yapan iki kadının aynı yöntemle bir yıl içinde öldürülmesi konusu temel alınıyor. Hikayeyi öldürülen kadınlardan Yuriko'nun ablası anlatıyor. İsviçreli baba ve Japon anneden olma bu kardeşlerden abla olan, dikkat çekmeyen, toplumda yer edinebilmek için çaba sarfetmesi gereken silik bir kızken, kızkardeşi Yuriko ucube derecesinde güzel olduğu için gittiği heryerde hayran bakışları üzerine çeken, önünde tüm kapıların sonuna dek açıldığı bir tanrıça.

Görüntüdeki bu fark karakterlere de yansıyor ister istemez ve abla büyüdükçe kıskançlıkla, hırsla ve nefretle ruhunu donatırken, Yuriko zekasını kullanma gereği bile duymadan istediği herşeyi elde edebilecek olmanın rahatlığını yaşıyor. Erkekler tarafından arzulandığının bilinciyle yapabileceği en kolay belki de kaçınılmaz mesleği seçiyor, hayat kadınlığı.

Öldürülen diğer hayat kadını Kazue ise ablanın liseden sınıf arkadaşı. Ataerkil bir ailede büyüyen Kazue'ye çalışmak=başarmak denklemi empoze edildiğinden, aklını sıkı çalışmayla bozmuş, ucube derecesinde çirkin, ama kendine güveni tam olan bir kızcağız. Parlak okul geçmişi, iş hayatı onu tatmin etmediği noktada, her an takdir edilme ihtiyacı hissettiği için gündüzleri büyük bir şirkette müdür yardımcılığı işine devam ettiği gibi, geceleri de hayat kadınlığı yapmaya başlıyor.

Abla (sürekli abla diyorum çünkü ismi geçmiyor kitapta) kendi hikayesini ve kendi gözünden diğerlerinin hikayesini anlatırken, Yuriko'nun, Kazue'nin günlüklerini de deşifre ediyor, hatta iki kadını öldüren katilin savunma metinlerini bile gösteriyor bize. 

Kirino'nun polisiye romanı da diğer polisiyelerden bu noktada ayrılıyor. Yaşananlara neden olan psikolojik, sosyolojik öğeler, "katil nasıl öldürdü" sorusuna cevap vermekten ziyade, "katil ve maktuller bu duruma  nasıl düştü"yü anlatıyor.

Aslen hukuk geçmişi olan Natsuo Kirino'nun Türkçe'ye çevrilmiş iki kitabından biri Grotesk. Ben çok beğendim romanı, hayretle hayranlıkla okudum, Japon kültürü zaten ezelden beri ilgimi çekmiştir, o yüzden ayrı bir güzel geldi bu kitap. Kısacası alın okuyun okutun derim ben.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder