Salı

DAVE EGGERS * VAHŞİ ŞEYLER


"Vahşi Şeyler", çocuk kitapları yazarı Maurice Sendak'ın 1963 tarihli resimli kitabı. Tüm dünyada 19 milyondan fazla satan bu kitap, çocuk kitapları içinde bir başkaldırı niteliğinde olduğu için bir çok kütüphanede yasaklanmış. 

2009 yılında yazar Dave Eggers'ın senaryo haline getirdiği bu çocuk kitabı film olarak sinemada yerini aldı (Where The Wild Things Are). Film oldukça ilgi gördü ve Dave Eggers bu sefer senaryoyu kitaba uyarladı ve fantastik roman severlerin beğenisine sundu.

Başrolde Max var, annesi ve ablasıyla birlikte yaşayan, kendini sadece kurt kostümünün içinde özgür hisseden, hayalgücü sınır tanımayan yaramaz bir çocuk. Yaşadığı dünyaya bir türlü uyum sağlayamıyor, bu dünya da aslında uyum sağlaması için çok yardımcı olmuyor ona. İsyankarlığının uç noktasında evden kaçıyor, sahil kenarında bulduğu bir kayığa biniyor ve açılıyor denize. Günler geceler sonunda tanımadığı bir sahile yanaşıyor kayığı, burada "vahşi şeyler"le karşılaşıyor ve kendini onların kralı ilan etmesiyle sürüyor hikaye.

Çocuk kitabından filme, filmden romana dönüşme sürecinde orijinaline ne kadar bağlı kalındı, orijinali nasıldı bilmiyorum, henüz Sendak versiyonunu okumadım çünkü. Fantastik hikayeleri sevenler için, çocuk ruhlular için ideal bir kitap, seveceğinize eminim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder