Çarşamba

KEVIN WILSON * FANG AİLESİ

Evet, yine bir New York Time Bestseller vakasıyla karşı karşıyayız dostlar.

Öteden beri şu "bestseller" konusunda büyük sıkıntılar yaşıyorum. Kime göre neye göre belirlendiğini tam olarak çözemediğim gibi, genellikle bestseller başlığı altında toplanan kitaplar benim için çerez kitap kategorisine giriyor, yani oku ve unut, kalıcı edebiyat eserleri bekleme.

Çok önyargılı yaklaşıyor da olabilirim duruma, öyle ki "Fang Ailesi"nin kapak illustrasyonu ve arka kapak tanıtımı beni kendine çekme başarısı gösterdiği gibi, Nick Hornby'ın hakkında "Yılın en iyisi, bildiğiniz şaheser" yorumunda bulunması, evde bir fincan kahve eşliğinde açıp okumama vesile oldu diyebilirim.

Camille ve Caleb Fang, sokakta, alışveriş merkezinde, yani halkın kalabalık olarak boy gösterdiği yerlerde performans sanatı ortaya koyan bir çift. Halk için sürpriz olarak gelişen bu performansların yarattığı şaşkınlık ve kaos, Fang çifti tarafından aslında önceden planlanıyor ve bu performans sırasında kayıt altına alınarak sanat eseri olarak arşivleniyor. 

Fang çifti klasik aile yaşantısına kapılıp sanat hayatlarının baltalanmasından korktukları için, çocukları Annie ve Buster'a A ve B kodları kullanarak performanslarında kullanmaya başlıyorlar. 

Çocuklar sonunda büyüdüklerinde, sadece kendi sanatlarına odaklanmış bu ailenin içinden sıyrılıyorlar ve kendi hayatlarını kuruyorlar. Annie, ümit vadeden bir Hollywood yıldızı olma yolundayken, Buster da yazarlık üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Ancak ikisinin de işleri bir anda istenmeyen olaylarla sekteye uğradığında, biraz kafa dinlemek için aile evine dönmeye ve kabuklarına çekilmeye karar veriyorlar.

Bu sırada başyapıt olarak adlandırdıkları bir proje üzerinde çalışan anne babaları bir gün haber bile vermeden ortadan kayboluyorlar. Fang'lerin her zaman bir performans peşinde olduğunu bilen Annie ve Buster, bunun planlanmış bir ortadan kaybolma olduğunu düşünürken, acaba başlarına hakikaten birşey mi geldi sorusundan da kendilerini alıkoyamıyorlar ve ailelerinin izini sürmeye çalışıyorlar.

Kitap çocukların yetişkinlik döneminden itibaren yaşananları anlatırken, bir yandan da geri dönüşlerle ailenin performanslarından örnekleri ve bu performansların aile üyeleri üzerindeki etkilerini de idrak etme şansımız oluyor.

"Bestseller" olmasına rağmen, bir çırpıda okuduğum ve çok da çerez olarak adlandıramayacağım bir roman "Fang Ailesi". (Belki işin içine sanat mevzuları girdiği için ve benim bu konuda az biraz zaafım olduğu için olabilir) Nick Hornby'ın iddia ettiği gibi yılın en iyisi diyemeyeceğim, ama başka bir zaman diliminde karşıma çıktığında gülümseyerek güzel sözlerle anacağım kitaplardan biri olacaktır kesinlikle.

Bu arada okumaya üşenenler ve hep üşengeç kalanlar için bilgi, "Fang Ailesi" 2014'te sinema filmi olarak da karşımıza çıkacakmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder